Roman Galay, Talviuniversiadit 2.-12.3.2019 Krasnojarsk, Venäjä

8.3.2019

Universiadituli
Universiadituli
Laikan vaakaliuku
Laikan vaakaliuku
Naistenpäivän lahjoja
Naistenpäivän lahjoja
kannustusläpsyttimet
kannustusläpsyttimet
Roman ja peilisali
Roman ja peilisali
kuva 1: aamiaisen taustabändi
kuva 1: aamiaisen taustabändi
kuva 2: majapaikka
kuva 2: majapaikka
kuva 3: arvonta
kuva 3: arvonta
Misa Tuomala, hiihtosuunnistuksen pronssia
Misa Tuomala, hiihtosuunnistuksen pronssia
Kisamaskotti ja Sinikka Niittynen
Kisamaskotti ja Sinikka Niittynen
Presidentti Vladimir Putin
Presidentti Vladimir Putin
Kisojen tunnus
Kisojen tunnus
Urheilijamuurahaiset
Urheilijamuurahaiset
Romanin Instagrampotretti
Romanin Instagrampotretti

Sirkan kisaterveiset vielä ennen huomista kotimatkaa

Vapaaohjelma ei Romanilta eilen sujunut. Sitkeä yritys, hypyt ylös ja kiinni. Alastulovirheet verottivat pisteitä, kuten myös kolmoisaxelin kaatuminen. Saldo ohjelmasta jäi heppoiseksi. Lopputulos on kuitenkin hyvä, pääsy ensimmäistä kertaa finaaliin ja kokemus kokopitkästä kisarupeamasta. Siitä saa hyvää oppia tulevien vuosien arvokisoihin.

Roman osoitti ihailtavaa päättäväisyyttä koko viikon ajan, sillä ennen lähtöä viimeisessä harjoituksessa ympäri pyörähtänyt nilkka oli koko ajan teipattuna. Osittainen nilkan nivelsiteen repeäminen vaaransi lähtöpäivänä kisaan osallistumisen. Siispä hurraahuuto kivunsiedolle, sekä STLLn lääkärille ja Universiadijoukkueen lääkäri/fyssaritiimille.

Tänään kisoisaa upea, joskin viimainen naistenpäivän aamu. Kuvassa aamupalalla jaetut lahjat. On siinä vapaaehtoisilla ollut paketoitavaa. Kaikki kisakylän naiset saivat kukkia, suklaata ja kisamuistoja.

Tänään aloittivat muodostelmajoukkueet kisaurakkansa. Suomalaisten kesken käydään kova taistelutoisesta MM-paikasta. Asetelmat  ja tulokset vaihtelevat, mikä tekee tilanteen seuraamisesta jännittävän. Istuessani katsomossa näin kaksi hienoa lyhytohjelmaa, joiden upeat koreografiat olivat keskenään erilaiset, mutta molemmat nerokkaasti laaditut. Huomenna luistellaan vapaaohjelmat.

Jäätanssi saa sinettinsä nyt illalla ja Suomen pari lähtee hyvistä asemista illan vapaatanssiin. Sen ehdin vielä nähdä. Tämän jälkeen jätän haikeudella kisamaskotti Laikan jatkamaan vaakaharjoituksiaan, huom. polvi koukussa, ja Universiadituli sammuu omalta osaltani. 

Huominen, koko päivän kestävä lento, verottaa aikaeroineen varmasti jaksamista, mutta innolla odotan taas omia harkkoja ja näytösohjelmien tekoa.

Ja valmistautuupa Emmikin MM-kilpailuun!


-Sirkka

------------

7.3.

Miesten kilpailun lopputuloksia (24 kilpailijaa):

1 Matteo RIZZO ITA 273.54 2 1 San Raffaele University Rome
2 Maxim KOVTUN RUS 259.49 1 3 Russian SU for Physical Education, Sport, Youth and Tourism
3 Morisi KVITELASHVILI GEO 258.02 5 2 Russian SU for Physical Education, Sport, Youth and Tourism
19 Roman GALAY FIN 154.98 14 20
NSU of Physical Education, S&H named after P.F. Lesgaft

 

Kattavat tulostiedot löytyvät kilpailun sivustolta osasta Documents:

https://www.fisu.net/results/winter-universiade/29th-winter-universiade-krasnoyarsk-2019-main-results

-------------

Sirkan aamupäivän raporttia eilisestä lyhytohjelmasta. Roman luistelee vapaaohjelmansa tänään Suomen aikaa noin klo 15. Tsemppiä Roman!    

Eilen kisattiin ensimmäistä kertaa Platinum Areenalla. Loppuviikon kestävä taitoluistelutapahtuma alkoi miesten lyhytohjelmalla, jossa mukana oli kaikkiaan 26 luistelijaa. EVT:n Roman lähti hakemaan paikkaa 24 vapaaohjelmanluistelijan joukkoon. Alunperin kisaan oli ilmoittautunut 30 miestä. Järjestelyistä ja aikatauluista johtuen emme nähneet ennalta muita kisaajia kuin oman ryhmämmme luistelijat. 

Mukana oli kovia maailmanluokan tähtiä, joista Maxim Kovtun luisteli lyhytohjelman voittoon. Kolmantena jäälle liukunut Kovtun otti heti luulot muilta pois tehden hyppy-yhdistelmäksi nelois-kolmois sekä toisen neloishypyn vaadittuna soolohyppynä. EM-pronssimies, Italian Matteo Rizzo, ponnahti sujuvasti puhtaalla ja vaikealla, myös neloishypyn sisältäneellä, ohjelmallaan toiseksi ja Venäjän Andrei Lazukin kolmanneksi. 

Roman luisteli oikein mallikkaasti aloittaen erinomaisella kolmois-axelilla. Hyppy-yhdistelmän jälkimmäinen hyppy helpottui kaksoiseksi, mutta hyvin läpiviety ohjelma oli tasainen suoritus. Vaikka pisteet jäivät omasta ennätyksestä, oli sijoitus kuitenkin hyvä, 14:sta. Tästä on hyvä jatkaa tämän päivän finaaliin.

Kilpailun herkin, mutta myös kunnioitettavin, hetki oli ilman muuta Brasilian Laerte Ruanh de Oliveira de Liman luistelu myöhään illalla viimeisessä ryhmässä. Kun illan aikana nähtiin onnistumisia, sekä tietenkin myös epäonnen sotureita, niin tämä esitys nousi urheilumaailman aateliin. Laerte otti osaa täällä ensimmäisiin kilpailuihinsa ikinä. Selvääkin selvempää, että maan olosuhteet varmasti ovat heikot. Kaukana, kuumaa ja ehkäpä jääkin sulaa alta. Joka tapauksessa tämä yliopisto-opiskelija osoitti urheilun spiritiä astumalla jäälle. Ohjelma Malaguena-musiikkiin sisälsi yksöishypyt ja piruetit tuskin pyörivät perusluistelusta puhumattakaan. Siitä huolimatta yleisö taputti tahtia ja antoi suosionosoituksia kuten kaikille muillekin. Ihmisen arvo, urheilun merkitys, rohkeus ja itsensä likoon laittaminen välittyi katsomoon asti. Nämä arvot soisi jokaiselle taitoluistelijalle. Iloinen hymy vaikka pisteitä tulikin melkein 80 vähemmän kuin parhaalle. Urheilun ilo näkyi ja viesti näiden Talviuniversiadien henkeä ja sitä yhteisöllisyyttä, jota olemme täällä nähneet ja kokeneet. Komea ja tumma Laerte oli kisan jälkeen suosiossa. Nimikirjoituksen ottajia sekä ympärillä pyöriviä kauniita tyttöjä riitti. Ylpeys omasta tekemisestä, sekä hyvä itsetunto, olivat varmasti avainasemassa siinä että hän edes astui runsaslukuisen yleisön eteen.

Tänään luistellaan vapaaohjelmat. Roman suorittaa oman osuutensa toisessa kilpailuryhmässä noin klo 15.00 Suomen aikaa.

Oheisessa kuvissa Roman valmistaumassa jäälle. To be or not to be, kas siinä pulma! Tai sitten ohjeiden tarkistus. Peilejä riitti kaikissa neljässä salissa ja kun tarkasti katsotte kuvaa niin näette valtavan määrän oheisharjoitteluvälineitä. En keksinyt mitä salista olisi puuttunut. Toisessa kuvassa kannustusläpsyttimet. Tällä kertaa ei taiteltu julisteita viuhkaksi vaan keuhkot pullollaan puhkuttiin pötköt suoriksi.

 

Pitäkäähän peukkuja edelleen!

-Sirkka

 

tulokset:  https://www.fisu.net/results/winter-universiade/29th-winter-universiade-krasnoyarsk-2019-main-results

STLL:N sivulla aikatauluja ja live stream: https://www.stll.fi/2019/03/06/talviuniversiadet-starttaavat-siperian-krasnojarskissa/

-----------------

6.3.

Miesten lyhytohjelman tuloksia (26 kilpailijaa)


1    Maxim KOVTUN RUS 91.74    
2    Matteo RIZZO ITA 90.78    
3    Andrei LAZUKIN     RUS 88.63
14  Roman GALAY FIN 60.33

Live stream: https://www.olympicchannel.com/en/sports/figure-skating/

Resultshttps://krsk2019.ru/en/pages/schedule_and_results

-------------------------

5.5.

Pääsemme jälleen Sirkan kisapäivitysten myötä mukaan Universiadien tunnelmiin

Täällä Krasnojarskissa päivät sujuvat jo rutiinilla. Kämpiltä isoa mäkeä ylös ruokalaan, siinä jo nälkä alkaa pukata ja jalat menevät hapoille heti aamusta. Ruokalassa aamu alkoi tänään sutjakasti livemusiikin kera. Siinä odottelimme Kalinkaa ja kas, balalaika lähti riemukkaasti innoittamaan jugurttilusikan liikettä venäläisellä twistilla Michael Jacksonin tahtiin (kuva1). Takaisin kämpälle palatessa toivoo, että olisi niin liukasta että liukuisi vaan omalle talolle. Mutta ei, kisaorganisaatio putsaa ja puunaa kadutkin paljaalle asvaltille. 


Nopea pyrähdys pieneen asuinpaikkaamme, josta kerrottiin meille myöhemmin, että talot on rakennettu vain näitä kisoja ajatellen. Tosin ensin on laitettu pinnat, sitten vasta mietitty putkia ja laitettu reikää luovasti niitä varten. Ja aina ei ole putki ole yltänyt kohteeseen asti.

 
Me ylsimme kuitenkin pikku majapaikastamme (kuva 2) Romanin kanssa kohteeseemme eli jäähallille, kuljetuskommervenkkien jälkeen aamu jatkui 6:30 bussilla kohti Platinum Areenaa ja ensimmäisiin harjoituksiin siellä. Harjoitusten jälkeen seurasi arvonta (kuva 3). Roman näyttää edelleen haluavan ensimmäiseen kilpailuryhmään. Toisin kuin EM-kisassa, hän luistelee kuitenkin ryhmän viimeisenä. Lyhytohjelmakilpailu alkaa keskiviikkona klo 17.00, mikä tarkoittaa Suomessa noin klo 12:00.


Palasimme ennen kolmea kämpille. Sujahdin sieltä seuraavaan bussiin ja pääsin nauttimaan hiihtosuunnistuksesta. Ihan mahtavaa ja miten mielenkiintoista! Taitaa hiihtosuunnistuksesta tulla suomalaisittain kisojen menestyksekkäin laji: yksi kulta, yksi hopea ja kaksi pronssia. Tässä hyvän fiiliksen tuojaksi kuva miesten takaa-ajon finaalin palkintojenjaosta. Misa Tuomalalle pronssia kilpailussa johon osallistui 50 hiihtäjää.


Meillä takaa-ajo alkaa huomenna. Pitäkää peukkuja!
-Sirkka

-----------------------

3.3.                                                                      Sirkka Kaipio

Jenisei-joen varrella sijaitseva 1,1 miljoonan asukkaan Krasnojarsk, Itä-Siperian tärkein kaupunkikeskus, on ottanut Talviuniversiadit hoitaakseen ja tekeekin sen hyvin ja riemulla. Valtava määrä vapaaehtoisia hommissa virallisesti, mutta... mikä määrä onkaan värvätty iloisiksi huiskuttelijoiksi ja ylävitosten antajiksi kadun varsille sekä suorituspaikoille. Onnistuisikohan kisoissa Myyrmäessä...

Olemme siis Talviuniversiadeissa, joka on todella korkealle arvostettu kisatapahtuma kansainvälisesti. Kisakylässä kilpailun tunnus on kuten olympialaisissa ikään ja puitteet noudattavat samaa kaavaa.
Aurinko paistaa ja näyttää kyllä myös aivan karmivan likaisen ja haisevan huoneen ylioppilaskylässä.

Sen sijaan avajaiset olivat ennennäkemätön spektaakkeli. Olen kiertänyt arvokisoja ja ollut näkemässä monenmoista, mutta tämä oli jotain käsittämätöntä. Se satsaus, joka oli uponnut eri esiintyjiin aina tanssin laajasta kirjosta entiseen taitoluistelun olympiavoittaja Alexei Jagudiniin, on numeroissa sellainen ettei sitä voi edes arvailla. Myös esimerkiksi kahdeksan jäähallia on rakennettu ja kisojen kustannuksia voi vain arvailla. Olisivatpa satsanneet myös siivoukseen - tohtisi pistää koko jalkansa suihkualtaan lattialle.

Kuvassa kisamaskotista mittasuhteet kertovat; oi te maan matoset, näin me näytetään teille. Matosena kuvassa kisamaskotin vierellä joukkueenjohtajamme Satu Niittynen.

Toisessa kuvassa on sen sijaan avajaiskaverini presidentti Putin, joka tukki tänään kisakylän panssariautoineen ja vartijoineen. Koko kylä pysähtyi ja toiminta halvaantui vierailun ajaksi. Kyllä täällä osataan!

Kolmannen kuvan nimi on urheilijamuurahaiset. Neljän tunnin avajaismarssin odottelu teltassa eväsboxin voimin, ainoa poistumispaikka oli sen ulkopuolinen bajamaja. Kun sitten turnauskestävyyden ollessa lähes finaalissa pääsimme vihdoin Romanin kanssa Suomen joukkueen komeisiin riveihin ja avajaisten aitiopaikalle, ymmärsimme tapahtuman arvon ja ennen kaikkea arvostuksen. Esityksen lopun ilotulitus yhdistyi univrsiaditulen syttymiseen. Se lähetettiin jääpallon lyönnillä tulipallona ulos Jenisei-joen varteen, jossa upeat raketit lennättivät sitä edestakaisin päätyen lopultatTaitoluistelukilpailun pitopaikan Platinum Areenan eteen. Sinne missä EVT:n Roman Galay aloittaa urakkansa miesten lyhytohjelmassa keskiviikkona. Samalla areenalla kilpailevat muutkin suomalaiset taitoluistelijat; jäätanssijat Juulia Turkkila/Matthias Versluis sekä muodostelmajoukkueet Marigold Ice Unity ja Team Unique.
Liehukoon Suomen lippu!

----------------------

2.3.

Talvilajien Universiadeihin Venäjän Krasnojarskissa osallistuu tänä vuonna yli 50 maasta yhteensä noin 3000 urheiljaa. Vuoden 2019 kisoihin voivat osallistua korkea-asteella opiskelevat 1.1.1994-31.12.2001 syntyneet urheilijat. Kilpailuohjelmassa on 11 lajia, joista Suomesta mukana on urheilijoita seitsämässä lajissa/lajiryhmässä: alppihiihto, freestyle, hiihtosuunnistus, lumilautailu, maastohiihto, taitoluistelu ja jääpallo. 


Suomen edustaja yksinluistelussa on ilahduttavasti EVT:n Roman Galay. Miesten lyhytohjelma luistellaan 6.3. ja vapaaohjelma 7.3., eli tulevan viikon keskiviikkona ja torstaina.


Suomen taitoluistelulajien joukkue:
Jäätanssi Juulia Turkkila 1994, Helsingin Luistelijat, Aalto-yo, URHEA ja Matthias Versluis 1994, Helsingin Luistelijat, Arcada amk, URHEA
Miehet, yksinluistelu Roman Galay 1998, Etelä-Vantaan Taitoluistelijat, Lesgaft National State University of Physical Education
Muodostelmaluistelu Marigold Ice Unity ja Team Unique (kaikkien seura: Helsingin Luistelijat ja urheiluakatemia: URHEA)


Tsempit kaikille suomalaisille ja tietysti eritysesti "EVT-Tiimille" Sirkka ja Roman!


kilpailun sivut 


kilpailun aikatalua ja myös tuloksia voi ilmeisesti lähteä jäljittämään täältä:
https://krsk2019.ru/en/pages/schedule_and_results

 

Suomen joukkue STLL:n sivulla

valinnoista ja kilpailusta laajemmin Suomen Olympiakomitean sivuilla