Hienoja onnistumisia Tikkurila Trophyssä ja SM-valintakilpailuissa

30.9.2019

Team Oona ja Alisa
Team Oona ja Alisa
Oona Ounasvuori LO
Oona Ounasvuori LO
Roman Galay LO
Roman Galay LO
Jenni Johansson LO
Jenni Johansson LO

Sirkka Kaipion kisaraportti

Viikonloppuna käytiin Tikkurilassa TTK:n isännöimänä kahdessa hallissa, Trio Areenalla ja harjoitusjäähallissa, kauden ensimmäiset uuden tyyliset yhdistelmäkisat. Kilpailutyyppi, jossa pyritään maksimoimaan seuran varaaman jääajan ja fasiliteettien hyödyntäminen, oli varsinainen voimainponnistus. Kahdessa hallissa samanaikaisesti pidetty tapahtuma vaati paljon järjestäjiltä, mutta yhtälailla seurojen valmentajat Sirkka ja Alisa olivat kovalla koetuksella rynniessään kahden hallin väliä. Viereisessä hallissa kun saattoi olla samaan aikaan toisenkin sarjan oma luistelija. Kun kilpailut teknisten ongelmien vuoksi lauantaina olivat myöhässä, oli hulina käsin kosketeltavaa. Kahden hallin välissä nähtiin lauantaina ja sunnuntaina valmentajia, jotka spurttasivat MM-Doha -vauhtia selvitäkseen päivästä ja työtehtävistä.

Tikkurila Trophy alkoi harjoitushallissa perjantaina, jolloin areenalla ei vielä ollut päällekkäistapahtumaa. Minit-sarjassa nuori Ellen Fäldt luisteli varsin mallikkaasti sijoittuen lopputuloksissa sijalle 11. Vuotta vanhempi Aida Isotalo oli niin ikään hyvässä vedossa, sijoitus 15. Malvina Hyyryläiselle jäi vielä parannettavaa, sijoitus hänellä oli 23.

Kilpailu jatkui B-silmut-sarjalla. Olivia Könönen oli saanut flunssan taltutettua ja luisteli hyvin, iloisesti ja laadukkaasti. Neljäs tila lopputuloksissa oli hieno saavutus. Samassa sarjassa Alissa Merta oli 12. ja Jenna Loman paransi suoritustaan sitten Aktia Trophyn ollen nyt 17. Elisa Laakso Carreterolle sijalla 26. jäi vielä harjoiteltavaa. Valmentaja Alisa Drei oli suojatteihinsa tyytyväinen, tästä on hyvä jatkaa!

Lauantaina aamupäivällä päästiin valmentajien osalta hallien välisen juoksuharjoittelun pariin. Harjoitushallissa aloitettiin A-silmujen kilpailulla, jossa Siiri Tahvanainen ylsi pistein 37,11 komeaan hopetilaan. Vain mutaman kymmenyksen erolla voitosta. Suoritus oli teknisesti lähes täydellinen. Siinä hyvin pyörivät piruetit sekä korkeat hypyt yhdistyivät vauhdikkaaseen ja ilmeikkääseen esittämiseen. Siirin ohjelmakoreografian on tehnyt entinen huippuluistelija Beata Papp. EVT:n toinen A-silmu kilpailussa oli sijoituksella 26. Hertta Mankki.

Samaan aikaan Trio Areenan puolella kilvoittelivat noviisit. Kilpailu oli tasokas ja tasainen, aikatalut tosin heittivät hiukan. Onneksi Sirkka ehti harkkahalliin kisavalmentajaksi. Näin toisen EVT-valmentajan Alisan ei tarvinnut kokeilla kuinka nopeasti jalka aamutuimaan kahden hallin välillä kulkisi. Pian viestittikin Alisa areenan puolelta hyviä kuulumisia, Venla Tsupari oli luistellut noviisien kilpailussa lähes maksiminsa ja hän sijoittui parhaana EVT:läisenä neljänneksi. Donya Zare oli kahdeksas ja Sinna Mallander luisteli paremmin kuin viikkoa aikaisemmin Aktia Trophyssä ollen nyt 13.

Tikkurila Trophyn tulossivu

Sitten päästiin ison tapahtuman pariin ja Trio Areenan päivä jatkui SM-sarjojen valintakilpailulla. Lyhytohjelmakilpailut aloitti juniorityttöjen sarja, jossa Jenni Johansson kilpailee nyt ensimmäistä kauttaan. Suomen viralliset pääsarjat ovat kovatasoisia ja kilvoittelu pääsystä SM-finaaliin tuo paineita entisestään. Jenni luisteli kauniisti musiikkia tukiten, mutta kaksi virhettä vaikeissa hypyissä verottivat teknisiä pisteitä. Korkea luistelullinen taso palkittiin kuitenkin kohtuullisella sijoituksella 14.

Seuran uusi luistelija SM-seniorit-sarjalainen Oona Ounasvuori säväytti upealla tulkinnallaan ja piruettirepertuaarillaan. Kun vielä vaativa kolmois-kaksois-yhdistelmä onnistui niin lähtökohdat sunnuntain vapaaohjelmaan vankistuivat, sijoitus lyhytohjelman jälkeen oli neljäs. Oonan luistelua sävytti pitkään kestänyt sairastelu, uhkana oli jopa ollut kisan peruutuminen. Mutta luistelijat ovat sitkeitä taistelijoita, periksi ei kovan paikan tullen anneta.

Roman Galay otti lyhytohjelmassa rohkean askeleen yrittäessään ensimmäistä kertaa urallaan kisaohjelmassaan neloishyppyä. Tekninen taso on nyt vahvistunut siten, että tämä hyppy on mahdollinen kauden aikana. Tällä kertaa se ei onnistunut, mutta missäpä sitä kokeilee jos ei näissä kisoissa. Aselsarja ja kaksi piruettia olivat tasoa neljä ja komea kolmoisaxel sinetöi lyhytohjelman voiton.

Sunnuntaiaamu valkeni debytanttien kilpailulla, jossa Nella Hakala luisteli kisan aikaista alkamisaikaa ajatellen mainiosti. Kun suoritus on jo aamukahdeksalta ei kehon valmiustila ole paras mahdollinen. Mutta hyvä suoritus kuitenkin Nellalle ensimmäiseen debytanttikauteen, sijoitus 17.

Tämän jälkeen starttasivat SM-valintojen vapaaohjelmat. Junioreissa Jenni esiintyi jälleen ilmeikkäästi muttaaa kuten lyhytohjelmassa, myös nyt kaatumiset vaikeissa hypyissä veroittivat pisteitä. Lisäksi ohjelman loppupuolella tuli yllätyskompastuminen. Pinnistely kohti SM-kilpailua oli kuitenkin niin hermopeliä, että muutkin sortuivat haparointeihin ja Jennin sijoitus nousi pykälällä. Vapaaohjelmassa hän oli 12. ja lopputuloksissa 13. pistein 93,49.

Roman Galay ei tällä kertaa saanut tuntumaa jäähän. On haastavaa päästä vireeseen kun jäälle pääsee vain kuuden minuutin verryttelyyn ja sitten pitäisikin jo tehdä vaikeat elementit. Myös toissaviikon upea kansainvälinen kilpailu painoi jaloissa. Tällä kertaa ei nähty loistokasta esitystä, mutta vapaaohjelmassa kuitenkin kolmoisaxel sekä viisi kolmoishyppyä, joiden laatu kylläkin jäi kauaksi osatusta.

Mutta harjoittelu jatkuu ja seuraavaksi kisataan kahden viikon kuluttua Finlandia Trophyssä. Siellä tunnelma on toinen ja harjoituksetkin ovat paikallaan. Lopputuloksissa Roman oli kilpakumppaneitaan selkeästi parempi, voitto tuli pistein 159,56 yli 60 pisteen erolla ennen seuraavaksi sijoittunutta.

Naisten kilpailusta kehkeytyi jännittävä. Tunnelma sähköistyi kun Oona Ounasvuori pääsi jäälle. Ohjelmasuorituksessa Oona liukui elementistä toiseen varmasti ja vahvasti. Kaksi kolmoislutzia, kolmoisflip sekä upea koreografia olivat mannaa valmentaja Alisalle. Hienot piruetit, joista kaksi nelostasoisia, sekä niin ikään nelostason askelsarja vahvan laadun kera toivat lisäpisteitä.Tunnelmallinen koreografia, hienot yksityiskohdat nostivat myös ohjelman arvoa ja lopputulos oli juuri niin kuin pitikin. Iloinen voitto, ensimmäisisitä valinnoista suoraan SM-kisaan. Se oli tiimin Oona-Alisa ihan huippusuoritus!

EVT:läisittäin Tikkurilassa joulukuun puolessa välissä olevat SM-kilpailut tulevat olemaan jännittävät. Oonan ja Romanin seuraan liittyy tietenkin Emmi Peltonen, jolla jo viime vuoden mitalistina on SM-paikka. Nyt vain Jenni Johansson tekniseen lentoon niin kaikki tällä hetkellä SM-sarjoissa kilpailevat seuran luistelijat nähdään SM-kilpailussa. Sitä kannattaa tulla katsomaan!

Sunnuntaina Tikkurilassa hiippaili voipuneen näköisiä kilpailuemäntiä ja isäntiä.Kolmepäiväinen rutistus oli viety kunnialla loppuun asti. On arvokasta ja arvostettavaa, että vapaaehtoiset kantavat harteillaan näin suuren vastuun. Ottavat vapaata omista töistään luodakseen vaativan kilpailutapahtuman. Aivan kuten edellisellä viikolla EVT:n Aktia Trophyssäkin. Alkanut viikko menee aivan varmasti toipuessa mutta mieliin jäävät varmasti kisajännityksen ohella upeat suoritukset, kauniit asut, ihanat musiikit sekä komeat luistelijat. Valmentajatkin poistuivat kilpailujen päätteeksi Trio Areenalta rauhallisesti askeltaen.

SM-valintakilpailun tulossivu