Emmi Peltonen SM-valintojen ylivoimainen ykkönen Porissa

5.10.2020

Emmi Peltonen
Kuva: Jari Marttila
Emmi Peltonen Kuva: Jari Marttila
Oona Ounasvuori
Kuva: Jari Marttila
Oona Ounasvuori Kuva: Jari Marttila
Kuva: Alisa Drei
Kuva: Alisa Drei

Ensimmäiset SM-valintakisat järjestettiin viikonloppuna Porissa. Kisoissa oli sarjat yksinluistelun SM-senioreille ja SM-junioreille sekä jäätanssin SM-sarjoille. SM-valintakilpailuita on kaikkiaan kahdet, joista jälkimmäinen järjestetään Espoossa 14.-15.11. SM-kisat käydään tänä vuonna Joensuussa 18.-20.12.

Porissa kisasivat SM-Seniorimme Emmi Peltonen ja Oona Ounasvuori. Emmille kisa oli kauden ensimmäinen. Oona avasi kisakautensa viikko sitten uudella lyhytohjelmallaan Tikkurila Trophyssa.

Kilpailun sivut: https://www.porita.net/kilpailut/sm-valintakilpailu-pori-2020/

Tulosseuranta: http://www.figureskatingresults.fi/results/2021/YLSMJUNSEN1vk/index.htm

 

Tulokset lauantai:

SM-Seniorit, naiset lyhytohjelma (10 kilpailijaa)

1. Emmi Peltonen EVT: 61,42

2. Vera Stolt PTL: 51,64

3. Laura Karhunen EsJt: 46,16

4. Oona Ounasvuori EVT: 39,93

 

Lopputulokset sunnuntai:

1. Emmi Peltonen EVT: 167,57 1/1

2. Laura Karhunen EsJt: 139,40 3/2

3. Vera Stolt PTL: 138,53 2/3

4. Oona Ounasvuori EVT: 124,31 4/4

 

Sirkka-valmentajan kisakertomus:

Pori sai kunnian järjestää ensimmäisen SM-valintakilpailun koronasyksyn aluksi. Järjestelyt oli hoidettu hienosti Isomäki Areenalla: aikataulut pitivät, ja iloinen alkukauden kuhina näkyi käytävillä. Ilmeistä oli tosin varsin vaikea lukea eri tunnetiloja sillä niin valmentajat kuin luistelijatkin lymysivät maskien takana.

EVT:n edustajina toimivat tällä kertaa upeat naiset Oona Ounasvuori ja Emmi Peltonen. Miesedustajamme Roman Galay kuntoutuu edelleen viime kauden vammastaan eikä vielä tähän kilpailuun lähdettäessä ollut kilpailukunnossa.

Lauantain lyhytohjelmakisassa nähtiin useilta luistelijoilta varsin epäonnisia suorituksia. Siihen varmasti osasyynä vaikuttivat teknisten taitojen vaikeat vaatimukset ja pyrkimys selvitä niistä vain kuuden minuutin kisaverryttelyllä ennen varsinaista suoritusta. Jokainen jäähalli ja kirkkaana hohtava jää on erilainen, ja tuntuman saaminen siihen lyhyellä verryttelyllä on vaikeaa. Tämän koki harmittavasti myös Oona, joka lähti suoritukseensa hyvä harjoittelujakso takanaan. Valitettavasti ohjelmaan tuli kaksi isoa virhettä, kun Oonalle vahvat kaksoisaxel ja kolmoisflip helpottuivat. Lyhytohjelmassa tämä tarkoittaa merkittävää pistemenetystä. Oonan menevä ja intensiivinen koreografia tempaisi vähäisen yleisön mukaansa ja luistelu oli vauhdikasta.

Emmi luisteli rutiinilla vahvasti lyhytohjelman hyppyelementteihin. Uutena hyppy-yhdistelmänä oli kolmoislutz-kaksoistulppi, joka ei onnistunut kisaverkassa. Maskin takana oli muutenkin kuuman kosteaa, ja Sirkka meinasi tukehtua jännityksestä. Mutta Emmi teki mahtavan mentaalityön omaa vuoroaan odotellessa, ja tuloksena oli mainio kauden avaus, vaikka piruetteihin ja askelsarjaan jäkin parannettavaa. Musiikki soi kilpailusuorituksen aikana hiljaisesti, joten luistelijan oli haastava päästä tunnelmaan. Mutta ensimmäinen kerta uutta lyhytohjelmaa on nyt tehty ja kautta vielä pitkästi edessä! Kauden tavoitteena on tehdä lyhytohjelmaan kahden kolmoishypyn yhdistelmä, jossa lutz ensimmäisenä. Sen harjoittelu jatkuu edelleen.

Emmi johti lyhytohjelman jälkeen pistein 61,42 ja Oona oli neljäs pistein 39,93.

Vapaaohjelma starttasi myöhään sunnuntai-iltapäivänä, ja odottelu Porissa olikin aikamoista peukaloiden pyörittelyä. Edelleenkään ei harjoituksia! Positiivisesti ajateltuna ilma oli kaunis ja urheilijat saivat nukkua pitkään. Aikaisemmin kisapäivät ovat sujuneet jäähallilla kisoja ja muiden suorituksia katselleen - nyt ei tehnyt mieli mennä maskin taakse happivajeeseen. Suosituksenakin oli, että hallilla tehdään vain oma suoritus ja lähdetään mahdollisimman ripeästi pois. Näin tehtiin.

Oona aloitti vapaaohjelmansa aivan häikäisevän upealla kolmoislutz-kaksoistulppi -yhdistelmällä ja se antoi odottaa paljon. Luistin liukui, hieno kaksoisaxel sekä kaksi kolmoisflippiä pienin virhein olivat mainio osoitus nuoren naisen taidoista ja osaamisesta. Viime kaudelta tuttu koreografia Musen musiikkiin oli nautittavaa katsottavaa.

Emmi päätti koko kilpailun. Odottelu pukukopissa ja ensimmäisen kisan tuoma paine olivat läsnä. - Ainakin valmentajalla! Jälleen kerran Emmi osoitti kilpailijan lahjansa asettamalla tavoitteet elementteihin toinen toisensa jälkeen ja sai neljä kolmoishyppyä tehtyä. Piruetit pyörivät paremmin kuin lyhytohjelmassa ja tuttu koreografia viime kaudelta oli sujuva sekä nautittava kokonaisuus. Tällä samaisella ohjelmallahan heltisi viime vuonna EM-kisassa viides sija.

Oonan kokonaispisteet olivat 124,31, sijoitus neljäs. Emmi vei ykköstilan pistein 167,57 ja oli ylivoimainen naisten sarjassa. Eroa seuraavaan oli liki 28 pistettä. – On toki huomioitava, että kauden vahvasti aloittanut KooVeen Jenni Saarinen ei ollut mukana kisassa. Hän kilpaili aiemmin Saksassa ja jäi sinne harjoittelemaan. Kisaan ei osallistunut myöskään vamman jälkeen kisakuntoaan hakeva EM-osallistuja, EsJt:n Linnea Ceder.

Kausi on vasta alussa. Varmasti monia iloisia yllätyksiä on tulossa. Nyt kun kisakatsomoissa ei voi kuluttaa aikaa, kannattaa ehdottomasti seurata tapahtumia live streamin välityksellä kunkin kisan aikana, tai ainakin pitää itsensä ajan hermoilla tuloksia seuraten aina järjestävän seuran sivujen kautta tai STLL:n figureskatingresults -sivuilta.

Nyt jäädään taas jännittämään kuinka käy: toteutuvatko tulevat suunnitellut kilpailut ja missä? Toivottavasti, sillä seuran lahjakkuuksilla riittää annettavaa! Ja valmentajat iloitsevat maskien takana. Kannattaa siis seurata silmien liikkeitä ja iloryppyjä silmäkulmissa!

 

Kisaterveisin Sirkka